TOP-3.1.1-15

 

Fenntartható települési közlekedésfejlesztés

 

a kedvezményezett neve: KÁPOLNA KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT

a projekt címe: Tarna-menti kerékpárút kialakítása

a szerződött támogatás összege: 1 120 000 000 Ft, azaz egymilliárd-százhúszmillió forint.

a támogatás mértéke (%-ban): 100 %

a projekt tartalmának bemutatása:

A Tarna folyó mentén található települések (Kál, Kompolt, Kápolna, Tófalu, Aldebrő, Feldebrő, Verpelét) – konzorciumi együttműködésben a Heves Megyei Térségfejlesztési Nonprofit Kft-vel, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt-vel – egy 16,197 km hosszú kerékpárút kiépítése, valamint közlekedésbiztonsági és forgalomcsillapítási céllal egy jelzőlámpás csomópont kialakítása.

a projekt tervezett befejezési dátuma (ha megvalósult, akkor a tényleges befejezés): 2018.12.31.

projekt azonosító száma: TOP-3.1.1-15-HE1-2016-00011

RÖVID ÖSSZEFOGLALÁS A PROJEKTRŐL

A projekt keretében a Tarna folyó mentén található települések (Kál, Kompolt, Kápolna, Tófalu, Aldebrő, Feldebrő, Verpelét) – konzorciumi együttműködésben a Heves Megyei Térségfejlesztési Nonprofit Kft-vel, valamint a Magyar Közút Nonprofit Zrt-vel – egy 16,197 km hosszú kerékpárút kiépítését, valamint közlekedésbiztonsági és forgalomcsillapítási céllal egy jelzőlámpás csomópont kialakítását tűzték ki célul.

A projekt megvalósítás kezdete és befejezése: 2016. szeptember 01.- 2018.december 31.

A térségben régóta problémát jelent az egyébként szoros kapcsolatban álló Tarna-menti településeket összekötő kerékpárút hiánya. Az elmúlt évtizedben pedig közlekedésbiztonsági okokra visszavezethetően további problémát jelentett, hogy a közeli bányákból a településeken áthaladó közutat jelentősen megterhelő módon nagy tehergépjárművekkel szállítják a kitermelt köveket a káli vasúti csomópontig. Jelenleg az érintett települések közül három van – részben – összekötve kerékpárúttal (Kál, Kompolt Kápolna),azonban észak felé Verpelétig nem biztosított a biztonságos közlekedés a forgalom ezen résztvevői számára. A jelen projekt keretében tervezett kerékpáros nyomvonal Kál településtől, az M3 autópálya melletti Globalplant kertészet (Kál, Erdőtelki u.3.) főbejáratánál induló meglévő kerékpárúttól kiindulva Verpelét településig, az Asiafood Kft. Tésztaüzem bejáratáig tart. A kezdő és végpontok között újonnan tervezett kerékpáros útvonal hossza: 16.197 m. Ez a már kiépített - és a projekt keretében részben korszerűsíteni kívánt - szakaszokkal kiegészülve, együttesen egy 19.494 m kerékpáros útvonal létrejöttét eredményezi a Tarna mentén. A tervezett nyomvonal túlnyomó részben a fenti településeket összekötő országos közutak nyomvonala mentén húzódik (ld. megvalósítási helyszínek), mivel valamennyi településen a település szerves fejlődéséből adódóan a közintézmények, a kereskedelmi egységek, a jelentősebb létszámú üzemek és egyéb más munkahelyek mind-mind a települések főutcáján, illetve a településeket összekötő utak mentén találhatók.